Je velmi lahodná a sytá, může nahradit hlavní jídlo min. pro 4 osoby.
5 středně velkých brambor
500 g kysaného zelí
500 g uzeného kolena
hrst sušených hub
400 g zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce másla
4 stroužky česneku
Moravská zelňačka – recept
Houby namočte do studené vody.
Na kostičky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka.
Koleno vařte asi hodinu v papiňáku (dokud nezměkne), pak ho oberte od kostí a kůže, maso nakrájejte a ve zbylém vývaru vařte lehce propláchnuté (kdo má rád kyselejší zelí, tak jej neproplachujte) a pokrájené zelí asi 20 minut. Pak přidejte uvařené brambory, scezené a propláchnuté houby a za stálého míchání přidávejte i zátřepku = kysaná smetana smíchaná s moukou. Vařte dalších 20 minut, nakonec přidejte máslo smíchané s prolisovaným česnekem a sůl s pepřem.
Moravská zelňačka je připravena k podávání.