Makové linecké cukroví

makove cukrovi

Dcera chodí na kroužek netradičního pečení a když přinesla toto cukroví, jen jsem kroutila hlavou. Ovšem do prvního ochutnání! Od té doby už jsme pekli 2 dávky a toto netradiční cukroví zařazujeme do našeho rodinného repertoáru. Druhů cukroví nepečeme mnoho, hodně si vybíráme. Makováčky, jak je doma nazýváme, ale již své čestné místno zaujaly. Jsou jemné, křehké, tak akorát sladké. Povidla navíc dají tomuto druhu cukroví jistou pikantnost. No řekněte, kdo by nemiloval kombinaci mák a švestky! Jediné, co mi na těstě malinko vadí je, že se dost lepí a trhá. Není ale nic jednoduššího, než ho vyválet mezi dvěma foliemi a nevyválet příliš tence. Pak máte vyhráno!

Na cca 25 slepených kousků (podle velikosti vykrajovátka) budete potřebovat:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g prosátého moučkového cukru
  • 50 g mletého máku
  • 1 žloutek
  • 150 g másla o pokojové teplotě
  • špetku soli

Dále pak:

  • mouku na případné podsypání
  • řidší povidla na slepování cukroví

Postup: V robotu nebo ručně vypracujte těsto, které nechte zabalené ve fólii alespoň hodinu odležet v lednici. Těsto vyválejte na pomoučeném vále nebo mezi dvěma fóliemi na plát cca 3 mm tlustý a z těsta vykrajujte jednotlivé cukroví a opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180ºC, cukroví pečte 8-10 minut. Vychladlé namažte rozmixovanými povidly (lépe se s nimi pracuje) .

Náš tip: Nemáte rádi povidla? Zkuste makové cukroví slepit pomerančovou nebo třeba citronovou marmeládou. Je to pecka!