Kynuté těsto: jak správně zadělatň


Nebojte se kynutého těsta, jeho příprava není složitá, stačí se držet několika osvědčených zásad a k odpolední kávě můžete servírovat nadýchané buchty nebo domácí mazanec. 

 

K přípravě kynutého těsta se používají kvasnice neboli droždí. To obsahuje živé organizmy, které pouze „spí“, než je patřičnými úkony probudíme k životu.

 

Vykynulé těsto

Příprava kvásku z droždí


Do malého plecháčku nalejte 1dcl mléka a dejte ho na plotnu ohřát. Buďte připraveni a pečlivě hlídejte teplotu; po chvilce do mléka ponořte špičku malíčku, jakmile je mléko vlažné, ihned jej stáhněte z plotýnky. Přidejte lžičku cukru, lžičku mouky a rozmíchejte. Do sladkého mléka s moukou rozdrobte lehkou rukou droždí. Plecháček nechte poblíž plotýnky, na které jste ohřívali mléko – bude tady příjemně v teple a kvásek zanedlouho vzejde.

 

Když se na povrchu mléka začnou tvořit bubliny, je jasné, že se kvasnice aktivovaly a vše je na nejlepší cestě k nadýchanému moučníku. Kvasnice při kynutí kromě jiných látek produkují oxid uhličitý, který v těstu zůstává v podobě bublinek. Právě tyto bublinky pomáhají udržet těsto vláčné a kypré.

 

Při přípravě těsta odečtěte od přidaných surovin mléko, které jste použili na výrobu kvásku (v našem případě 1 dcl).

 

6 rad, jak na kynuté těsto


1)      Suroviny pro přípravu těsta musí mít pokojovou teplotu. Především vajíčka vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před zaděláváním kynutého těsta, máslo rozehřejte ve vodní lázni, aby nebylo příliš horké. Také mléko musí být vlažné, aby se kvásek v jeho společnosti cítil dobře.

2)      Používejte pouze čerstvé kvasnice, které nejsou okoralé. Ani uchování v ledničce není samospásné, droždí obsahuje živé organismy, se kterými musíme zacházet s respektem. Čím starší kvasnice, tím klesá jejich schopnost produkovat oxid uhličitý, až po určité době odumřou úplně.

3)      Po zpracování těsto lehce pomoučněte, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout. Pokud těsto nepoprášíte moukou a nepřikryjete, jeho povrch zaschne a zatáhne se, a tím zabráníte kvasnicím dělat jejich práci. Nebudou mít možnost se rozpínat a těsto bude hůř kynout.

4)      Podle typu kynutého těsta jej po 30 až 45 minutách kynutí srazte vařečkou nebo promíchejte. Uvolníte tak nahromaděný vzduch a povzbudíte kvasnice k další činnosti. Nechte dalších 20-30 minut dokynout, pak těsto upravte do požadovaného tvaru a na plechu nechte ještě chvíli odpočívat.

5)      Pokud moučník z kynutého těsta před vložením do trouby potíráte máslem nebo vejcem, udělejte to až těsně před vložením do trouby. Povrch potřený omastkem nebo vajíčkem brání kvasnicím v kynutí.

6)      Těsto dávejte vždy péct do dostatečně předehřáté trouby! Je nutné, aby se těsto vložené do trouby začalo ihned péct a zastavil se proces kynutí. Jinak se můžete dočkat nemilých změn tvaru pečiva, případně vyteče nádivka, kterou jste moučník plnili.