Jak si nejlépe připravit ledový čaj


Čerstvé a lahodné osvěžení v podobě ledového čaje, může i ve vás vzbudit v letních měsících zájem. Nákupní centra v horkých dnech využívají situace a nabízejí nespočet druhů tohoto nápoje. Velká část těchto produktů v PET lahvích bohužel obsahuje až nezdravé množství cukru, barviv a podobných látek, které zákazníka často odradí. Stejně chutný nápoj můžete vytvořit v pohodlí vašeho domova, s tím rozdílem, že vynecháte přídavné látky a ledový čaj si tak zachová jedinečnou přírodní chuť.

Ledový čaj

Vyberte si správný druh čaje

Na počátku před námi bude stát rozhodnutí, které ovlivní výslednou kvalitu, a to konkrétně druh čaje, jež hodláme použít. Jako oblíbená varianta se nabízí čajové lístky v pytlíku, ovšem při delším hledání můžeme narazit i na sypaný nebo na práškový Matcha čaj. Pokud učiníme konečné rozhodnutí, můžeme hbitě přeskočit na krok č. 2.

 

Vůně a chuť ledového čaje

„Sto lidí, sto chutí“ říkává se aneb nyní je čas na další volbu. Vůně a chuť jsou v tomto případě rozhodující, a proto bychom si při jejich výběru měli dát záležet. Jestliže je vaším požadavkem ohromující aroma, prohlédněte výběr černých a ovocných čajů. Na nerozhodné zapůsobí klasika ve formě černého a pro milovníky zdravého životního stylu je zde čaj bílý a zelený. Speciální směsi pro přípravu ledového čaje má ve své nabídce například přední výrobce sypaného čaje OXALIS. Na výběr máte z mnoha různých příchutí i jejich vzájemných kombinací.

 

Samotná příprava ledového čaje

Samotné zpracování zabere přibližně 15 minut, ovšem je nutné obstarat dopředu led.

Nejprve si najdeme nádobu pro zalití čaje horkou vodou. Může se jednat o skleničku s varným sklem, hrnek nebo klidně misku. Dovnitř vložíme pytlík s čajovými lístky či sypanou směs v sítku na luhování. V konvici nebo v hrnci přivedeme k varu přibližně 600 ml vody a následně jí zalijeme čaj. Ideální množství čaje se pohybuje v závislosti na jeho druhu:

  • Ovocný čaj 18 g
  • Maté 12 g
  • Všechny ostatní čaje 10 g

Nejvhodnější teplota a délka luhování se může lišit v závislosti na zvoleném druhu čaje. Pro získání co nejlahodnější chuti je vhodné oba údaje přesně dodržet.

 

Míchání anebo tepelný šokň

Tento moment bude v přípravě tím nejdůležitějším. Do servírovací nádoby, kterou může být například konvice, vložíme tolik ledu, aby byla ze tří čtvrtin plná. Poté vlijeme vyluhovanou směs přes sítko přímo na připravené kostky ledu.

 

Osobitý přístup na závěr

Nyní je ta pravá chvíle pro konečné zdobení. Čerstvé lístky máty, meduňky, kousky ovoce jako např. borůvky, jahody nebo hroznové víno dodají čaji ten správný šmrnc. Pokud máte raději nápoj slazený, neopomeňte jej dochutit třtinovým cukrem, medem nebo limetkovou šťávou. Vtiskněte čaji kousek originality, a nakonec si vychutnejte ledové osvěžení, jež jste vytvořili.