0,5 kg hladké mouky
1,5 dl oleje
2,5 dl mléka
1 kostka droždí
trošku soli
trošku cukru
vejce na potření
plátky anglické slaniny (náplň)
Kynuté rohlíčky s anglickou slaninou – recept
Do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí, asi 1/2 lžičky cukru, zakryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku se solí (asi 1/2 lžičky), přidáme olej a vzešlý kvásek a uhněteme těsto, které necháme na teplém místě zakryté utěrkou vykynout.
Těsto si rozdělíme na 5 (i více – podle toho jak veliké rohlíčky chceme) stejných dílů, každý díl postupně rozvalíme na kruh, který rozdělíme na 4 díly, na ně pak položíme plátek slaniny a zamotáme do rohlíčku (od nejširší strany ke špičce).
Kynuté rohlíčky s anglickou slaninou přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (asi 15 – 20 minut).
TIP
Rohlíčky můžeme také plnit salámem, nivou ap., posypat kořením.