Kroketky z květáku a brambor

1 květák
3 – 4 uvařené brambory
1 housku
trochu mléka
2 vejce
sůl, pepř, muškátový květ
strouhanka na zahuštění a obalování
olej na smažení

Kroketky z květáku a brambor – recept


Očištěný květák povaříme v osolené vodě do „polouvařena“, pak jej vyndáme, necháme okapat a v míse rozmačkáme (vidličkou), k němu přidáme uvařené jemně nastrouhané brambory, housku předem namočenou v mléce, 2 syrové žloutky, sůl, pepř, muškátový květ a podle potřeby zahustíme troškou strouhanky.
Na moukou (hladkou) poprášeném prkénku tvarujeme kulaté kroketky, které namočíme do rozšlehaných bílků a obalíme ve strouhance.
Kroketky z květáku a brambor smažíme v rozpáleném oleji a podáváme se zeleninovým salátem.