Krémová polévka z bílého chřestu


Bílý chřest je nejenom levnější a jemnější chuti, ale odpadne zde problém u dětí, které zelené polévky nemají rády. V neposlední řadě se bílý chřest ve větším pěstuje i u nás. Ne že byste nenarazili na český zelený chřest, ale bude to určitě těžší. Jedinou nevýhodou bílého chřestu je, že se musí loupat. Tento krok opravdu nevynechejte. Slupka se na chřestu tváří nevinně, ale je natolik houževnatá, že ji jen těžko rozmixujete. V polévce pak jsou jakoby ostré podlouhlé kusy. Není to dobré, hodně to ruší kulinářský zážitek z jinak dokonalé krémové polévky.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g bílého chřestu
  • 1 velkou šalotku
  • lžičku přepuštěného másla
  • 0,8 l zeleninového vývaru
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, čerstvě mletý pepř, špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

Chřest oloupejte. Dobře to půjde klasickou škrabkou na brambory, ale existuje na to i speciální loupačka. Na loupání si dejte záležet a loupejte až opravdu k hlavičce chřestu. Pokud si nejste jisti, hlavičku odřízněte a následně loupejte. Odřízněte případné dřevnaté konce. Oloupaný chřest omyjte a nechte okapat a nakrájejte na třetiny.

bily chrest

Bílý chřest si zamilujete. Má mnohem jemnější chuť než ten zelený. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Šalotku nakrájejte na kostičky a nechte zpěnit na přepuštěném másle, přidejte chřest a krátce opékejte. Přidejte zeleninový vývar a vařte asi 10 minut. Tato doba by měla stačit, aby byl chřest zcela měkký.

Náš tip: Pokud chcete kousek celého chřestu na ozdobu polévky, nyní je ta správná doba vyjmout vařenou hlavičku a nechat stranou.

Polévku rozmixujte do hladka a sejměte z plotny. Žloutek v malé misce rozmíchejte se smetanou a za stálého míchání vlijte do polévky.

smezana se zloutkem

Žloutek dá polévce krásnou barvu a zahusí ji. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Nyní opět dejte na plotnu a na malém plameni nechte pár minut provařit, často míchejte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

K podávání doporučujeme na másle opečený toast nebo krutony z bílého pečiva. Zdaleka nejlepší jsou krutony z kváskového toastového chleba. Stačí odkrojit kůrky a opéct na suché pánvi, ke konci přidat trochu přepuštěného másla a nechat opékat do zlatova až světle hněda.

opekani krutonu

Krutony opékejte první na sucho. Nenasají tolik másla. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Nyní ještě pár slov k vývaru. Ten připravujte ze svých oblíbených kořenových zelenin. Pokud ho připravujete čerstvý, neváhejte tam přidat i slupky z chřestu. Ostatně i profi kuchaři připravují vývar z různorodých slupek.

Chřestový zápach moči

Chřest je velmi zdravý. Vykazuje značné detoxifikační a antioxidační účinky. Čistí především ledviny, což můžete „cítit na vlastní kůži“ hned chvíli po požití jakéhokoliv chřestového pokrmu. Nevšedně zapáchající moč již 15 minut po požití chřestu je důsledkem metabolizace látek metylthioakrylátu, methylthiopropionátu a kyseliny asparagin-amino-sucinin-monoamidové.

chrestova polevka

Je výtečná. Není div, že mnohdy bývá v menu na velmi slavnostní události. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty