Také milujete strouhaný tvarohový koláč? A co kdyby vám někdo řekl, že si dobrotu v tomto duchu můžete vychutnat i bez zdlouhavého strouhání? Právě dnes vám představíme recept na německý žmolenkový koláč, který je neodolatelně dobrý. Díky tvarohu a máku vydatný a tak akorát sladký. Milují ho malí i velcí a určitě neudělá ostudu ani jako hlavní dezert na oslavách, třeba místo klasického dortu.
Na žmolenkový základ budete potřebovat:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 50 g hladké žitné mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 180 g másla
Pak přidáte:
- 2-3 lžíce mléka
Na náplň budete potřebovat:
- 3 vaničky farmářského tučného tvarohu (750 g)
- 3 vejce
- 150 g mletého máku
- 130 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 50 ml mléka
- 1 lžíci vanilkového pudinku
Na posypání budete potřebovat:
- 50 g mandlových lupínků
Postup:
Všechny suroviny předem vyndáme z lednice, aby byly o pokojové teplotě. Ve větší míse smícháme všechny suroviny na těsto krom mléka. Vznikne nám drobivé těsto, ze kterého menší třetinu odendáme a necháme na později. Do zbytku přidáme trochu mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout.
Mezi tím si pečícím papírem vyložíme větší dortovou formu a nachystáme náplň. To je naprosto jednoduché, protože vyšleháme všechny suroviny.
Nyní přichází čas na naše odpočinuté těsto. Je nutné ho prsty namačkat po celém dně formy a dále pak na boky. Snažte se, aby těsto bylo všude rovnoměrně silné a nikde nevznikla díra. Tou by totiž mohla vytékat náplň. Těsto by mělo dosahovat asi 1 cm pod okraj formy.
Nyní navršíte náplň. Povrch upravte stěrkou a s celou formou několikrát opatrně klepněte o dno. Tím dostanete z náplně nechtěné bublinky.
Pak už jen povrch poházejte zbytkem žmolenky tak, aby vznikla na koláči jakoby poklička. Pak už stačí jen posypat plátky mandlí nebo madlovou moukou a jemně uplácat.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30 minut, následně stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme dalších 20 minut. Povrch koláče by měl být krásně zlatavý.
Velkou výhodou tohoto koláče je, že se dá jíst teplý i za studena. Je naprosto luxusní. Určitě ale nezkoušejte tučný kvalitní tvaroh nahradit odtučněným.