Farmářský tvarohový koláč s mákem

tvarohovy kolac s makem

Také milujete strouhaný tvarohový koláč? A co kdyby vám někdo řekl, že si dobrotu v tomto duchu můžete vychutnat i bez zdlouhavého strouhání? Právě dnes vám představíme recept na německý žmolenkový koláč, který je neodolatelně dobrý. Díky tvarohu a máku vydatný a tak akorát sladký. Milují ho malí i velcí a určitě neudělá ostudu ani jako hlavní dezert na oslavách, třeba místo klasického dortu.

Na žmolenkový základ budete potřebovat:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g hladké žitné mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 180 g másla

Pak přidáte:

  • 2-3 lžíce mléka

Na náplň budete potřebovat:

  • 3 vaničky farmářského tučného tvarohu (750 g)
  • 3 vejce
  • 150 g mletého máku
  • 130 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíci vanilkového pudinku

Na posypání budete potřebovat:

  • 50 g mandlových lupínků

Postup:

Všechny suroviny předem vyndáme z lednice, aby byly o pokojové teplotě. Ve větší míse smícháme všechny suroviny na těsto krom mléka. Vznikne nám drobivé těsto, ze kterého menší třetinu odendáme a necháme na později. Do zbytku přidáme trochu mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout.

testo na tvarohovy kolac

Těsto na koláč. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Mezi tím si pečícím papírem vyložíme větší dortovou formu a nachystáme náplň. To je naprosto jednoduché, protože vyšleháme všechny suroviny.

napln tvarohova

Konzistence tvarohové náplně. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Nyní přichází čas na naše odpočinuté těsto. Je nutné ho prsty namačkat po celém dně formy a dále pak na boky. Snažte se, aby těsto bylo všude rovnoměrně silné a nikde nevznikla díra. Tou by totiž mohla vytékat náplň. Těsto by mělo dosahovat asi 1 cm pod okraj formy.

krehke testo do formy

Těsto do formy jednoduše namačkáme prsty. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Nyní navršíte náplň. Povrch upravte stěrkou a s celou formou několikrát opatrně klepněte o dno. Tím dostanete z náplně nechtěné bublinky.

kolac tvarohovy

Připravovat tento koláč je pastva pro oči. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Pak už jen povrch poházejte zbytkem žmolenky tak, aby vznikla na koláči jakoby poklička. Pak už stačí jen posypat plátky mandlí nebo madlovou moukou a jemně uplácat.

nemecky tvarohovy kolac

Drobenku na koláči jemně uplácněte. Krásně nasaje vlhkost z náplně. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30 minut, následně stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme dalších 20 minut. Povrch koláče by měl být krásně zlatavý.

tvarohovy drobenkovy kolac

Koláč je opravdu velký. Vystačí pro 12-15 osob. Foto: Jana Šťastná, ok-recepty

Velkou výhodou tohoto koláče je, že se dá jíst teplý i za studena. Je naprosto luxusní. Určitě ale nezkoušejte tučný kvalitní tvaroh nahradit odtučněným.