1 větší nebo 2 menší kedlubny (300g)
brambory 300 g
1 malá cibule
2-3 stroužky česneku
1 polévková lžíce polohrubé mouky
kostka masoxu
sádlo, sůl, pepř, kmín, majoránka
Na lžíci sádla a půl kávové lžičky kmínu osmahneme na mírném ohni na kostky nakrájenou cibuli.
Na tenké plátky nakrájíme česnek…
… přidáme k cibulce a cca 5 minut na mírném ohni za stálého míchání obarvíme do hněda. Pak přisypeme lžíci polohrubé mouky…
…a zasmažíme do světle hněda.
Přilejeme 1-2 dcl studené vody a přivedeme do mírného varu.
Brambory a kedlubny oloupeme a omyjeme. Nakrájíme na kostičky 1×1 cm. Přidáme do hrnce a zamícháme. Necháme 2-3 minutky ohřát.
Přilejem 1 litr studené vody a přidáme majoránku – dle chuti – já dávám 1/2 polévkové lžíce. Osolíme, opepříme a přidáme kostku vývaru (masox).
Přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut – než kedlubna změkne.
Podáváme horkou – ideální pro zahřátí po návratu z podzimní vycházky.