50/4 – Zapečený květák s vejci, sýrem a bramborem + foto postup


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup
Kdo bude chtít, může mít oběd i s rychlou, velmi chutnou a “za hubičku” pořízenou zeleninovou polévkou.

1 větší květák
5 vajec
sůl
1 lžíce hladké mouky
2 – 3 lžíce mléka
kousek másla na vymazání zapékací misky
koření adžika (nebo jiné podle vlastní chuti)
2 lžičky nasekané pažitky nebo petrželky
40 g strouhaného sýra eidam
1 kg brambor

Rozpočet:

květák ……………….23 Kč
vejce………………..10 Kč
mouka, sůl, koření, máslo……………….4 Kč
brambory………………………8 Kč
sýr……………..5 Kč
zelenou pažitku či petrželku (tu máme z mrazáku)

celkem ………………….50 Kč

50/4 – Zapečený květák s vejci, sýrem a bramborem – recept

Květák omyjeme pod tekoucí vodou a uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar z květáku použijeme na polévku). Vyjmeme jej, necháme okapat, rozebereme na růžičky…


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup



…a dáme do máslem vymazané zapékací mísy.


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup





Mezitím dáme vařit oloupané brambory. Vejce vyklepneme do vyšší misky, osolíme, okořeníme adžikou (ev. j. kořením podle vlastního výběru – ale na květák je adžika výborná), přidáme trošku mléka, rozšleháme vidličkou a pak zašleháváme po troškách hladkou mouku, přidáme ještě nadrobno posekanou pažitku nebo zelenou petrželku, znovu prošleháme a…


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup



…a zalijeme tím květák v zapékací míse (není nutné, aby byl květák celý zalitý, pečením našlehaná vajíčka “vystoupají”.


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup




Takto připravený květák dáme do vyhřáté trouby asi na 200° C zapékat a zhruba po 15 minutách jej posypeme nastrouhaným sýrem.


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup


Dáme znovu do trouby a počkáme, až se nám sýr rozpustí a zezlátne (čím déle necháte sýr zapékat, tím bude tmavší). Pak je zapečený květák s vejci, sýrem a bramborem připraven k podávání. Můžeme přizdobit třeba najemno usekanou pažitkou…


50/4 - Zapečený květák s vejci,  sýrem  a bramborem + foto postup


TIP

Vývar z květáku doplníme trochou na kostičky pokrájené zeleniny, kterou míváme běžně doma (2 brambory, 1 mrkev, kousek celeru, zelená část póru, apod.) …


Zeleninová polévka


… a uvaříme velmi chutnou zeleninovou polévku. Můžeme pro zvýraznění chuti přidat 1/2 kostky masoxu nebo trošku vegety a lžičku nasekané zelené petrželky. Polévka je rychle hotová – jen co změkně pokrájená zelenina (cca 10 min.), přidáme do ní světlou jíšku, krátce provaříme a můžeme podávat.


Zeleninová polévka