Jednoduchý oříškový dortík

oriskovy dort s kremem

Rychlé a zároveň jednoduché dezerty, které v podstatě nemůžete zkazit, má rád každý. Na tomto receptu se nám navíc líbí, že jde o porci, kterou bez problémů sní čtyřčlenná rodina za víkend. Hodí se totiž do dortové formy 22-24 cm. Pokud chcete dort dělat v podobě řezů na plech, použijte dvojnásobné množství surovina na těsto i krém. Nesmíme zapomenout také na fakt, že tento dezert upečete i pokud nevlastníte kuchyňskou váhu. Hlavním měřidlem je totiž obyčejná polévková lžíce.

Na korpus budete potřebovat:

  • 4 vejce velikosti M
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce jemně mletých lískových oříšků
  • špetku soli
  • na špičku lžíce prášek do pečení

Na smetanový krém budete potřebovat:

  • 250 ml smetany na šlehání (min. 31% tuku)
  • 1 lžíci vanilkového pudinku bez vaření
  • 1-2 vanilkové cukry

Na ozdobu budete potřebovat:

  • malé množství jemně mletých lískových oříšků

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. Oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli téměř do tuha. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu a olej a znovu prošlehejte. Zpomalte šlehač a po částech přidávejte mouku s práškem do pečiva. Ten můžete klidně vynechat, v receptu je spíše pro jistotu, aby těsto vyběhlo za všech okolností (dokonce i když během pečení někdo otevře troubu a podobně). Nakonec přidejte ořechy a opět dobře prošlehejte. Následně už jen opatrně stěrkou zapracujte sníh. Těsto přelijte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 30 minut, dokud nebude těsto na povrchu krásně dozlatova. Že je korpus hotový zjistíte špejlovou zkouškou. Na špejli nesmí zůstat žádné těsto.

Korpus nechte zcela vychladnout, opatrně sundejte bok formy a těsto sundejte z pečícího papíru. Pak zase vraťte, jak bylo. Tohle děláme jen z důvodu, že se při servírování bude korpus lépe dostávat z papíru a řezy pak budou naprosto dokonalé.

Když tedy máte korpus zpět ve formě, můžeme začít s přípravou smetanového krému. Jeho výroba je snad ještě jednodušší než výroba korpusu. Všechny suroviny totiž vyšleháme do podoby velmi tuhé šlehačky, navršíme na korpus a stěrkou zahladíme. Povrch nemusí být nikterak dokonalý, protože celý povrch ještě posypeme oříšky. Dáme vychladit a podáváme ke kávě, čaji, nebo jen tak.