Jablečný koláč naruby

kolac naruby

Dnes se zaměříme na velmi zajímavý dezert, díky němuž zpracujete jablka, která třeba ještě máte uskladněná ve sklepě a už nejsou úplně na jídlo. Klasikou je štrůdl, ale ten děláme tak často, že už jsme ho poněkud přejedení. Proto doporučujeme tento koláč, který je koncipován na zapékací kulatou formu 22 cm nebo 2 deseticentimetrové.

Na těsto budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • ½ hrnku cukru (200 ml)
  • ½ hrnku mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • kůru z poloviny bio citronu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • ½ lžičky prášku do pčiva
  • špetku soli

Na náplň budete potřebovat:

  • 4 středně velká jablka
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžici rozinek

Dále budete potřebovat:

  • máslo na vymazání formy
  • strouhanku na vysypání formy

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Do vymazané a vysypané formy rozložíme jablka, posypeme rozinkami a ořechy. Troubu předehřejeme na 180°C. Ze všech surovin na těsto vyšleháme poněkud řidší těsto a nalijeme na jablka. Pečeme na 180°C asi 40 minut, dokud nebude povrch koláče krásně zlatavý.

Náš tip: Nemáte rádi rozinky? Můžete místo nich použít brusinky nebo třeba nakrájené sušené švestky.