Domácí pečivo je vrcholem gastronomie vždy, když pozveme nějaké přátele. Tyto rohlíčky navíc nemají chybu, protože jsou luxusní i druhý den. Jsou výtečné samotné i obložené. Fantazii se meze nekladou.
Na 12 rohlíčků budete potřebovat:
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 100 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 100 g žitné hladké mouky
- 20 g (půl kostky) droždí
- 200-250 ml mléka
- lžičku cukru krupice
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky kvalitní bylinkové soli se sušenou cibulí
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 jarní cibulku
Na potření budete potřebovat:
- rozšlehané vejce
Postup:
Do velké mísy prosijte mouku, udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí, zasypete cukrem a zalijete 100 ml vlažného mléka. Vytvoříme kašičku. Mísu zakryjeme čistou suchou utěrkou a necháme asi 15 minut odpočinout, dokud krásně nevzejde kvásek. Pak už přidáme všechny ostatní suroviny krom cibulky a vypracujeme krásně hladké těsto, které vrátíme do mísy, opět přikryjeme a necháme kynout. Mezi tím očistíme cibulku a nakrájíme najemno. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme na vále, tím také krásně zapracujeme cibulku. Těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme do kola asi 0,5 cm tlustého. Nakrájíme na trojúhelníky, které zamotáme do tvaru rohlíčku, potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut.