4 ks hrnků (obsah 2,5 dl)
3 žemle
2 vejce
3/4 hrnku mléka
1 hrnek a 4 lžíce hrubé mouky
sůl
máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání hrnků
Povede se každé kuchařce a je výborný.
Hrnkový knedlík – recept
Žemle nakrájíme na kostičky. Žloutky rozšleháme v mléce. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nakrájené žemle, přilijeme mléčnou směs a dobře promícháme.
Z bílků se špetkou solí vyšleháme tuhý sníh, který po částech lehce vmícháme do těsta.
4 hrnky vymažeme máslem a vysypeme moukou a do 3/4 (vařením nabudou) je naplníme těstem.
Potom do hrnce s vroucí vodou položíme mřížku (nebo složenou čistou utěrku) a položíme na ni hrnky s těstem. Pozor – voda v hrnci nesmí zalít hrnky!
Vaříme na mírném ohni přiklopené poklicí asi 25 – 30 minut. Pak hrnky vyjmeme, necháme chvíli stát, poté knedlíky opatrně vyklopíme z hrnků a nakrájíme (nejlépe nití) na kolečka).
Hrnkový knedlík podáváme k omáčkám, pečením aj.
TIP
Rada p. Tomáše Š.: Namísto vymazávání hrnků tukem můžete do hrnku vložit mikrotenový sáček a do něj nalít těsto, knedlíky jdou z hrnků lépe vytáhnout, a navíc se na těsto nedostane voda.