Hrachová polévka s mrkví a uzeninou

200 g hrachu
1 cibule
200 g brambor
1 mrkev
100 g anglické slaniny
2 lžíce oleje
sůl, mletý pepř
2 stroužky česneku
špetka majoránky
4 nožky libových párků
hrst sekané petrželky

Hrachová polévka s mrkví a uzeninou – recept

Hrách propláchneme, namočíme a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den ho zalijeme čerstvou vodou tak, aby byl ponořený a zvolna ho necháme vařit. Podle potřeby přiléváme vodu.
Oloupanou cibuli a brambory i mrkev nakrájíme nadrobno. Stejně tak i slaninu.
Na pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zezlátnout cibuli se slaninou, poté přisypeme mrkev s bramborami a také je opečeme.
Když je hrách téměř měkký, přidáme směs z pánve. Polévku rozředíme, osolíme, opepříme a vaříme, dokud nejsou všechny ingredience úplně měkké. Poté ji trochu rozmixujeme a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.

Hrachová polévka s mrkví a uzeninou postačí na 4 porce, každou porci doplníme na talíři ohřátým (nebo opečeným) párkem a posypeme sekanou petrželkou.