Jablkoořechové řezy s čokoládovou polevou + foto


Jablkoořechové řezy s čokoládovou polevou + foto
Máte-li nadbytek jablek a už vás nebaví dělat jen štrůdl Ř Zkuste tuto opravdu výbornou buchtu, která směle může konkurovat leckterému zákusku. Je i rychle hotová, i když to na první pohled tak nevypadá.

asi 1 kg nastrouhaných jablek
2 lžičky mleté skořice
100 g cukru
1/2 vanilkového cukru
trošku rumu (nemusí být)

2 hrnky polohrubé mouky (1 hrnek = 250 ml)

1,5 hrnku mletého cukru

1/2 hrnku tuku (olej+máslo)

3/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů

3 celá vejce

2 kávové lžičky jedlé sody
džem na potření
čokoláda na vaření na polevu (nebo hotová poleva)

Jablkoořechové řezy s čokoládovou polevou + foto – recept

Asi kg oloupaných jablek na hrubém struhadle nastrouhaných dáme do kastrolu, přidáme cukr, vanilkový cukr a mletou skořici (nepodléváme) a za častějšího promíchávání dusíme (asi 15 – 20 min.), až se jablka rozvaří a vznikne nám tužší pyré. Pak přidáme pro vůni trošku rumu (ale nemusíme). Odstavíme a necháme vychladnout.
Plech s vyšším okrajem si vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Mezitím zapneme troubu a předehřejeme ji na 190° C.
Do větší mísy dáme celá vejce, mletý cukr a olej s rozpuštěným máslem, utřeme ručně nebo el. šlehačem, poté nasypeme prosátou mouku s jedlou sodou, promícháme, přidáme ořechy a dušená jablka. Všechno dobře promícháme a těsto pak dáme na připravený plech, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby, u které jsme asi po 10 minutách snížili teplotu na 160° C. Celková doba pečení je asi 20 minut (upečeno je, když rohy „odskočí“ od plechu a po vpichu párátkem se těsto na ně nelepí).

Upečené těsto ještě teplé (asi po 3 min. po vytažení z trouby) potřeme džemem podle vlastní chuti a potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření nebo hotovou čokoládou polevou.

Po zatuhnutí čokoládové polevy můžeme nakrájet na řezy nebo kostky ap. Kdo chce, může ještě před ztuhnutím čokolády posypat jablkoořechové řezy s čokoládovou polevou strouhaným kokosem, strouhanými oříšky, mandlemi ap.


Jablkoořechové řezy s čokoládovou polevou + foto

TIP

Když si strouhaná jablka podusíte den předem (v chladničce se jim nic nestane), tak jsou řezy hotové velmi rychle.