5 kg dýně
1/4 l jablečného octa
sůl
Dýňové zelí je vhodné zejména pro nemocné s trávicími obtížemi (nenadýmá).
Dýňové zelí – recept
Očištěnou dýni nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme „vypotit“.
Poté dáme nastrouhanou dýni do většího kastrolu, přidáme jablečný ocet a necháme přejít varem. Ještě horké plníme do větších sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 75 – 80° C.
TIP
Před přípravou dýňového zelí si na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, sterilovanou dýni (ze sklenice) k ní přidáme, ochutíme kmínem a solí.
Sterilovanou dýňovou směs můžeme dát i pod maso, zahustí šťávu.
Dýňové zelí si můžeme připravit z menšího množství i bez sterilování, a to tak, že nahrubo nastrouhanou dýni dáme na 2 – 3 hod. naložit do vody s trochou octa. Vodu pak slijeme a dále vaříme zelí již popsaným způsobem.