Dušená mrkev

500 g mrkve

1 střední cibule

máslo nebo olej

hladká mouka

sůl, cukr, ocet nebo citrónová šťáva

Na rozpuštěném másle (nebo oleji, ale máslo je chutnější) lehce osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a na kostičky (1x1cm) nakrájenou mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou tak, aby byla mrkev skoro celá pod vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka (20-30 minut dle mrkve). Ochutnáme mrkev i omáčku a podle chuti a potřeby dosladíme (pozor – mrkev je sladká sama o sobě) a dokyselíme octem nebo citrónovou šťávou. Pokud je vše OK, rozmícháme v hrníčku s trochou vody hladkou mouku – 1 až 2 polévkové lžíce a vlejeme do hrnce s mrkví a omáčkou. Pořádně rozmícháme a ještě povaříme asi 5 minut – až je omáčka hustá a bez volné vody. Podáváme s vařenými brambory.


TIP


pokud dáváme přednost slané variantě, nedáváme ocet a cukr a můžeme přidat do dušení kostku bujónu


místo mouky lze zahušťovat i bramborovým škrobem

v polovině dušení můžete přidat mražený hrášek