Domácí koblížky s marmeládou

600 g hladké mouky
1 kostka droždí
6 žloutků
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 g másla
špetka soli
2 lžíce rumu
1 citron
250 – 300 ml vlažného mléka
olej na smažení
10 lžic meruňkové (ev. jiné) marmelády
cukr na posypání

Domácí koblížky s marmeládou – recept

V hrnku rozdrobíme droždí se lžící cukru, přidáme trochu vlažného mléka, 2 lžíce mouky a promícháme na řídké těstíčko. Necháme vykynout (uděláme kvásek).
V míse utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou solí do pěny. Přidáme rum, citronovou kůru z 1/2 dobře omytého citronu a šťávu z celého citronu, mléko, kvásek, mouku a zaděláme nelepivé těsto, které necháme vykynout na dvojnásobek jeho původního objemu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 2 stejné díly a vyválíme na pláty silné asi 1 cm. Na jeden plát těsta formičkou naznačíme koblížky. Do jejich středu dáme lžičku marmelády a vše překryjeme druhou polovinou (plátem) těsta a vykrajovátkem vypichujeme koblížky, které klademe na pomoučený vál, pak je přikryjeme teplou utěrkou a necháme ještě vykynout.
V kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje a vkládáme do něj koblížky spodní stranou nahoru. Na chvíli je přikryjeme poklicí a jakmile jsou zespodu zlatohnědé, otočíme je a dosmažíme bez poklice.
Usmažené (bude jich asi 25 – 30 ks – záleží na velikosti formičky) domácí koblížky s marmeládou po zchládnutí poprášíme cukrem.