1 balení (500 g) listového těsta
10 – 12 středně velkých jablek
1 vanilkový cukr
2 lžičky mleté skořice
4 hrsti jemně prosáté strouhanky
kousek másla nebo Hery
2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů (nemusí být)
1 vaječný bílek na potření štrůdlu
hladká mouka na posypání válu
cukr na pocukrování nakrájeného štrůdlu
Domácí jablkový štrůdl – jablečný závin – recept
Na tento poměrně rychlý, a podle ohlasů všech, kdo si recept vyžádali, výborný štrůdl, si nejdříve připravíme všechny uvedené suroviny…
Poté vyložíme plech pečicím papírem. Vál posypeme hladkou moukou. Lístkové těsto si rozdělíme na 2 díly a jeden z nich hned rozválíme (pokud možno) do tvaru obdélníka.
Na vyválené těsto (výška asi 3 mm) nastrouháme na hrubém struhadle asi 5 – 6 jablek (záleží jednak na velkosti jablek a také na tom, jak moc či málo jablek ve štrůdlu máme rádi). Nastrouhaná jablíčka pocukrujeme 1/2 balíčkem vanilkového cukru (zbytek si necháme na druhý díl těsta). Vše pak ještě posypeme mletou skořicí (tou nemusíme šetřit, zvýrazní chuť jablek).
Poté zasypeme jablka asi 2 hrstmi jemné strouhanky, na ni pak „poházíme“ pár kousků másla či Hery. Kdo chce a má to rád, může si přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo i rozinky namočené v rumu apod.. ale nemusí to být, i bez nich chutná štrůdl znamenitě. Když jsme na těsto dali všechny dobroty, srolujeme je směrem k sobě do závinu, jeho konce pak založíme pod závin…
… a přeneseme jej na plech. Stejným způsobem pracujeme i s druhým dílem lístkového těsta. Na talíř si připravíme váječný bílek, který vidličkou lehce rozšleháme…
…a perutkou (mašlovačkou) pak oba štrůdly potřeme. Do trouby předehřáté na 190 ° C vložíme plech se štrůdly a pečeme asi 25 – 30 minut (hodně do zlatova).
Upečený domácí jablkový štrůdl – jablečný závin je hotov 🙂
Krájíme jej až po vychládnutí, a aby nejen chutnal, ale i dobře vypadal, krájíme na šikmé řezy. Cukrujeme až před podáváním.