Z piva můžete i uvařit


PivoNa světě existuje spoustu různých druhů piv. Od světlých, přes řezané či tmavé. Filtrované či nefiltrované. Nejen že dopřávají našim chuťovým buňkám požitek při jeho konzumaci, ale také blahodárně působí na náš organismus, jak v příjmu vitaminů a minerálů, tak v použití při wellness a kosmetice. Je to takový dalo by se říci všelék s všemožným uplatněním. Pivo jakožto zázračný mok našel také uplatnění v kuchyních snad celého světa pro jeho hořkou chuť, bezezbytkovou stravitelnost a schopnost dávat jídlům zajímavou chuť a vůni.

Proto se hojně používá jak v restauračních zařízeních, tak i v kuchyních doma u každého z nás. Asi každý z nás již někdy vyzkoušel třeba zapečené maso na pivu a uznejme, že tahle chuť je opravdu skvělá. Nicméně ne každému může tato chuť být příjemná, někomu může dokonce vadit.

Pochoutky z piva

Z piva se skutečně dá přímo čarovat a lze ho použít k vaření na tisíc způsobů. Je vhodné k přípravě vepřového, hovězího, králičího, drůbežího masa a také k rybám. Dokonce najde uplatnění i v kuchyni vegetariánů. Velice výborné jsou i polévky s přídavkem piva, koktejly a další.

 

Často také připravujeme chuťovky, které servírujeme k podávanému pivu. A zaručeně chutnají a nejen u piva.

 

Pojďme tedy nakouknout do tajů kuchyně, kde se jídlo připravuje srdcem a pivem. Opravdu se nemusíte bát, že pivem jídlo pokazíte. Jediné, co uděláte  je to, že jídlu dodáte tu správnou chuť a šmrnc. Třeba se necháte námi inspirovat a přiložené recepty zaujmou své významné místo v šesticích a kuchařkách, kde doma sbíráte různé recepty odkudkoliv.

 

Zde vám nabídnu pár tipů třeba na nedělní oběd, nebo jen tak na chuť…. Pojďte se inspirovat Myslím, že skoro všichni Češi milují guláš. Můžeme ho připravit na různé způsoby s použitím jakéhokoliv masa. Co zkusit třeba guláš z hovězího masa s použitím piva.

 

Moravský pivní guláš: pivní guláš

Budeme potřebovat:

500g hovězí kližky, olej, cibule, mletá paprika, rajský protlak, 2 brambory, 500ml tmavého piva, feferonka,kmín a sůl.

Postup:

Maso si nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, poté přidáme mletou papriku a lehce osmahneme. Do tohoto základu přidáme na kostičky nakrájenou kližku a dobře promícháme. Dbáme na to, aby se maso osmahlo ze všech stran. Posypeme solí a kmínem. Poté zalijeme polovinou tmavého piva, přidáme rajský protlak a dusíme do polo měkka. Poté přidáme nastrouhané brambory a feferonku. Nakonec podlijeme zbytkem piva a dusíme do měkka. Šťáva musí být trochu zhoustlá. Pokud budeme potřebovat, můžeme podlévat vodou. Podávejte s chlebem, houskovým knedlíkem či těstovinami.

 

Z kategorie chuťovky k pivu přidáme tip recept na

Bramboráky s uzeným masem a pivem.

Co budeme potřebovat:

1kg brambor, 2 vejce, 100ml světlého piva, hladká mouka, česnek, sůl, pepř, majoránka, 100g uzeného masa, tuk nebo olej

Postup:

Oloupané a omyté brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme z nich vodu, poté zasypeme moukou, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a koření. Umícháme těsto, do kterého přidáme na jemno nakrájené uzené maso. Poté vzniklou směs nabíráme lžící nebo malou naběračkou a roztíráme jí na rozpálený olej na pánvi. Pečeme do zlatova. Upečené bramboráky pokládáme na papírový ubrousek za účelem vsáknutí přebytečného tuku. Pak bramboráčky přendáme na talíř a podáváme.

Jak vidíte, pivo se dá použít různě, takže neváhejte a vyzkoušejte. Na internetu se dají sehnat různé další recepty, které je snadné vyzkoušet.