Bazalka: Rostlina, která chutná i léčí


Bazalka je nízká aromatická rostlina s podlouhlými listy a původem z Indie. Do Evropy se dostala v 16. století a poměrně rychle u nás zdomácněla. V oblibě ji mají hlavně Italové. Tvoří významnou součást jejich kuchyně a používá se při přípravě mnoha pokrmů. Patří na pizzu, špagety různých druhů i do salátů. Zejména v receptech, kde jsou i rajčata. Je i hlavní složkou pesta, což je zelená omáčka z bazalky, soli, olivového oleje, parmezánu, česneku a piniových oříšků.

 

 

Bazalka

Uplatnění nejen v kuchyni, ale i v léčitelství

 

Bazalka je nesmírně univerzální bylinka, oblíbená už od pradávna. Lze ji použít hned několika způsoby:

 

 

Čaj: Ve formě čaje se bazalka podává v kombinaci s jinými bylinami, například s heřmánkem, tymiánem, dobromyslem, meduňkou nebo řepíkem. Pozor dávejte na dávkování, ve vyšší míře nepůsobí na uklidnění, ale spíše způsobují podráždění. Listy lze buďto usušit nebo udělat odvar z čerstvé rostliny.

 

 

Inhalace: Při použití bazalky inhalováním jejích výparů z teplé vody dochází ke snížení krevního tlaku a je vhodným prostředkem při únavě i nachlazení. Pozor však na vysoké teploty, na které jsou silice a esence háklivé.

 

 

Aromatické koupele: Sušené listy nebo bazalkový olej se mohou použít při aromatických koupelích i masážích.

 

 

V syrovém stavu: Pomáhá při závratích, tlumí bolesti, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, má protizánětlivé i mírně antibiotické účinky. Je vhodná při migrénách a nespavosti.

 

 

V kuchyni: Sušená se využívá jako koření do pokrmů, čerstvá do omáček, salátů, pod maso, k výrobě olejů, pesta. Lístky lze dát i do mrazáku a v zimě vytáhnout dle potřeby. Sušit by se ovšem neměla při teplotách vyšších než 35 stupňů, jinak bude ztrácet své aroma a prospěšné látky.

 

 

 

Bazalka

 

 

Král nebo bazilišekň

 

Své jméno získala z řeckého basileus, což znamená král. Dle pověsti vyrostla na místě, kde byl nalezen svatý kříž. Postupem času ale začali lidé tuto bylinu považovat za ďábelskou, protože došlo k záměně jejího jména na basiliscus, tedy bazilišek. V Egyptě se dávala do hrobek zesnulým faraonům a vonné oleje z ní byly považovány za posvátné mazání. Římané z bazalky naopak učinili bylinu navozující lásku. Nejvíce se bazalce daří ve středomořských oblastech, protože ke svému růstu vyžaduje teplo a alespoň 5 hodin slunečního svitu denně. Většinou se pěstuje jako jednoletka, ale některé odrůdy jsou i trvalky, je však nutné chránit rostlinu před mrazem.

 

Bylinková zahrádka u vás doma

 

Pokud rádi vaříte a dbáte na přípravu pokrmů z čerstvých a kvalitních surovin, vytvořte si vlastní bylinkovou zahrádku. Ať už ji umístíte ven na zahradu, na balkon, okenní parapet či do zimní zahrady, určitě nebudete litovat. Při vaření zužitkujete vámi zaseté byliny a díky nim bude jídlo chutnější, protože je nebudete muset dochucovat umělými přípravky. Hodí se i do dezertů, osvěžujících nápojů, koktejlů a smoothie v létě, do čajů a tinktur v zimě. Stačí vám dobře osvětlené a teplé místo, kvalitní zemina, pár truhlíků a sazenic. Můžete se pustit i do pěstování méně obvyklých druhů, jako jsou například citronové či grepové druhy máty. Pokud si nejste jistí, co která rostlina potřebuje, poraďte se v zahradnictví nebo si vyhledejte články na internetu.