Babiččin závin z tvarohového těsta

250 g hladké mouky
100 g Hery
100 ml smetany ke šlehání
1/2 kostky tvarohu
1 vejce
špetka soli
2 vanilkové cukry
100 g mletých vlašských ořechů
400 g švestkových povidel
strouhaná kůra z 1 citronu

Babiččin závin z tvarohového těsta – recept

Heru našleháme s vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh, smetanu, špetku soli, citrónovou kůru a mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme nejméně hodinu v chladu odpočinout.
Z těsta pak rozválíme na pomoučeném válu tenkou širokou placku dlouhou jako plech na pečení. Rozdělíme ji na 2 – 3 částí. Každou potřeme švestkovými povidly, posypeme mletými ořechy a opatrně srolujeme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Záviny pak potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova při teplotě asi 170-180° C zhruba 20 až 25 minut (musíme pohlídat, protože každá trouba peče jinak).