100/4 – 4 porce do 100Kč
2 kuřecí prsíčka
špagety 400 g
anglická slanina 100 g
zakysaná smetana
loupaná nakládaná rajčata
olej, sůl, pepř
Rozpočet:
2 kuřecí prsíčka +- 400g 50 Kč (lze nahradit masem ze stehen, levnější varianta)
špagety 400g 10 Kč
anglická 100g 12 Kč
zakysaná smetana 14 Kč
loupaná nakládaná rajčata 13 Kč
olej, sůl, pepř 1 Kč
celkem: 100 Kč
Špagety uvaříme dle návodu, můžeme přidat kostku vývaru (+4 Kč) pro výraznější chuť špaget. Po uvaření špagety proláchneme studenou vodou – pod proudem – a necháme okapat. Pak dáme do mísy a přikryjeme talířem. Když budou špagety vlažné – nevadí, omáčka bude horká a tak se to vyrovná.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na pánvi se lžičkou oleje mírně osmahneme na středním ohni. Asi 2 minutky (minutka má asi 50 sekund). Prostě až slanina začne vonět a pustí trochu sádla.
Přidáme na malé kousky (cca 2×1 cm) nakrájená prsíčka, osolíme a opepříme a mícháme až se nám prsíčka osmahnou doběla. Přidáme rajčata z plechovky…
… a vařečkou přímo v pánvi rajčata rozmělníme a necháme 10 minut „bublat“ na mírném ohni. Jakmile jsou rajčata měkká a rozmíchaná, ochutnáme a pokud jsou rajčata moc kyselá, přidáme trochu cukru (polévkovou lžíci). Přidáme zakysanou smetanu.
Poctivě rozmícháme a necháme dalších 10 minut vařit na mírném ohni. Občas promícháme. Můžeme přidat i nějaké „italské koření“ (bazalka, oregáno), ale nemusí být.
Špagety naservírujeme tak, aby uprostřed vznikl „bazének“ a do něj pak dáme hotovou omáčku s masem. Dobrou chuť!