Recepty z konopného semínka

Seznamte se s konopnými semínky: jsou snadno stravitelná a svou jemnou oříškovou chutí se blíží slunečnici či dýni. Obsahují vysoký podíl bílkovin, esenciálních aminokyselin a vitamínů, naopak obsah sacharidů je takřka zanedbatelný. V kuchyni se nabízí široké využití jak ve slané, tak sladké variantě. Inspirujte se následujícími recepty.

Salát z konopných semínek

   Jedná se o vynikající svačinu nebo lehký oběd. Pro přípravu dvou porcí budete potřebovat jeden svazek nasekané petržele, na plátky nakrájené rajče, polovinu na půlměsíčky nakrájená šalotky a dvě lžíce konopných semínek. Suroviny promícháme a připravíme dresink: použijeme šťávu z jednoho citronu, utřený stroužek česneku, lžíci olivového či konopného oleje a špetku soli.

 

Barevná pizza s konopnými semínky

   Pizza nemusí být vždycky synonymem pro nezdravé pochutiny. Pokud ji připravíte ze zdravých surovin, vykouzlíte rázem večeři, kterou ocení každý vyznavač zdravého životního stylu.  Zkuste třeba mangold, cenný zdroj vitamínu A, beta-karotenu, železa a hořčíku.

 

   Nesolené a nepražené kešu namočíme alespoň na hodinu do horké vody, poté rozmixujeme. Přidáme lžíci konopných semínek, hrnek vody a čtvrt hrnku lahůdkového droždí (seženete jej v obchodech se zdravou výživou), lžíci nastrouhaného parmazánu, rozdrcený stroužek česneku a špetku soli. Rozmixujeme do takové konzistence, jaká nám vyhovuje.

 

   Těsto na pizzu můžeme vyrobit vlastní, případně zakoupit již hotové. Rozválíme jej a potřeme hotovou směsí, na vrch poklademe dvanáct rozpůlených kumquatů a cherry rajčat. Posypeme listy čerstvého mangoldu, plátky pokrájené oranžové papriky, zastříkneme olivovým olejem a nakonec ještě posypeme sladkou mletou paprikou a parmazánem. Osolíme a opepříme podle chuti. Hotový pokrm vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200-220 °C.

 

Ovesné vločky s ostružinami a konopnými semínky

   Na jednu porci budeme potřebovat čtvrt hrnku mírně osolených ovesných vloček. Zalijeme je cca ¾ šálku vody a povaříme asi deset minut. Na talíři zdobíme ostružinami, posypeme konopnými semínky, zastříkneme mandlovým nebo sójovým mlékem a výborná snídaně je na světě. Bude-li vám pokrm připadat příliš málo sladký, můžete vločky na začátku povařit s trochou cukru.  

 

Müsli tyčinky se super semínky

   Pro přípravu této vynikající svačinky budou zapotřebí hned tři druhy extra zdravých semínek: lněná, chia a konopná. Díky mimořádným účinkům na lidské zdraví jsou tyto rostliny považovány za tzv. superpotraviny (z dalších jmenujme například oblíbenou kustovnici čínskou). Konopná semena představují hodnotný zdroj bílkovin včetně esenciálních aminokyselin a omega mastných kyselin, lněná semínka pak díky vysokému obsahu ligninu slouží jako zdroj cenné vlákniny. Díky tomu příznivě působí na zažívání, ale byla prokázána i jejich schopnost regulovat hladinu cholesterolu a snižovat riziko vzniku rakoviny a onemocnění srdce a cév. Chia semínka jsou ceněna pro své hydratační schopnosti a jsou známa rovněž jako energetický zdroj.  

 

   Tyčinky, které si vyrobíme, neobsahují lepek, bílý cukr a téměř žádné tuky s výjimkou těch zdravých, přirozeně se vyskytujících v semínkách.

 

   Pro přípravu budeme potřebovat 3 šálky bezlepkových rýžových cereálií, 3 šálky bezlepkového ovsa, ½ šálku konopných semínek, ½ šálku lněných a ½ šálku chia semínek. Dále si připravíme „vlhkou“ složku: ½ šálku hnědého rýžového sirupu, 2 lžíce lněného oleje, 1 lžíce melasy a ½ lžičky vanilkového extraktu. Tyto ingredience zahřejeme v mikrovlnné troubě po dobu jedné až dvou minut, poté smícháme se suchými surovinami a směs rozetřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme 45 minut při teplotě 160 °C, po zchladnutí rozkrájíme do tvarů müsli tyčinek.

 

Sladký toast s konopnými semínky

   Výborný tip na zdravou svačinku především pro děti. Plátky celozrnného toastového chleba potřeme arašídovým máslem nebo nutellou, ozdobíme na kolečka nakrájeným banánem a navrch posypeme konopným semínkem.

 

Letní salát z konopných semínek

   Blesková příprava a zdravé suroviny dělají z tohoto pokrmu ideální letní večeři. Budeme potřebovat fazole či fazolové lusky, hrnek kukuřice, nadrobno nakrájené rajče a dvě najemno nasekané jarní cibulky, na kostičky nakrájenou polovinu okurky a jednu pokrájenou červenou papriku. Přidáme lžíci kopru, zamícháme a ochutíme dresinkem. Ten připravíme z rozmělněného avokáda s utřeným stroužkem česneku, dvěma lžícemi citronové šťávy a třemi lžícemi vody. Výsledný pokrm ještě podle chuti osolíme a opepříme, podáváme posypané konopným semínkem.