Jahodové srdce
Těsto
- 3 vejce
- 75 g moučkového cukru
- 75 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 40 g rozpuštěného másla
Náplň a dekorace
- 150 ml smetany ke šlehání
- 225 g čerstvých jahod
- 4 lžíce jahodového džemu
- několik snítek máty na ozdobu
Příprava krok za krokem
- Předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou formu nebo formu ve tvaru srdce vymažte tukem. Dno formy vyložte pečícím papírem.
- Do žáruvzdorné mísy rozklepněte vejce a přisypte cukr. Mísu vložte do kastrolu s vroucí vodou. Směs šlehejte ve vodní lázni 10 minut nebo tak dlouho, dokud metličky po vyjmutí nezanechávají na povrchu směsi stopu ve tvaru stužky. Poté mísu vyjměte a do ušlehané směsi jemně vmíchejte mouku, kakao a rozpuštěné máslo. Směs nalijte do formy.
- Dort pečte 20 minut nebo tak dlouho, dokud nebude jehlice, kterou zapíchnete do jeho středu, po vyjmutí zcela čistá. Nechte jej zchladnout a poté jej vyklopte na drátěnou podložku a nechte jej vychladnout zcela. Pokud jste použili kruhovou formu, vyřízněte z korpusu tvar srdce.
- V čisté míse ušlehejte tuhou šlehačku. Odstopkujte jahody a nakrájejte je na plátky. Korpus rozkrojte na dva pláty. Spodní plát potřete džemem a poloičním množstvím šlehačky a na šlehačku rozložte polovinu plátků jahod. Zakryjte druhým plátem a celý dort přeneste na talíř.
- Vršek dortu potřete za pomoci stěrky zbytkem šlehačky. Zbylé plátky jahod naaranžujte na šlehačku tak, aby se vzájemně překrývaly. Dort ozdobte snítky máty a podávejte.
Jahody, čokoláda a šlehačka tvoří nepřekonatelnou kombinaci a tento vynikající desert bude dokonalou tečkou za romantickou večeří ve dvou.