Jahodové srdce + foto


Jahodové srdcejahodové srdce

Těsto

  • 3 vejce
  • 75 g moučkového cukru
  • 75 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 40 g rozpuštěného másla

Náplň a dekorace

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 225 g čerstvých jahod
  • 4 lžíce jahodového džemu
  • několik snítek máty na ozdobu

Příprava krok za krokem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou formu nebo formu ve tvaru srdce vymažte tukem. Dno formy vyložte pečícím papírem.
  2. Do žáruvzdorné mísy rozklepněte vejce a přisypte cukr. Mísu vložte do kastrolu s vroucí vodou. Směs šlehejte ve vodní lázni 10 minut nebo tak dlouho, dokud metličky po vyjmutí nezanechávají na povrchu směsi stopu ve tvaru stužky. Poté mísu vyjměte a do ušlehané směsi jemně vmíchejte mouku, kakao a rozpuštěné máslo. Směs nalijte do formy.
  3. Dort pečte 20 minut nebo tak dlouho, dokud nebude jehlice, kterou zapíchnete do jeho středu, po vyjmutí zcela čistá. Nechte jej zchladnout a poté jej vyklopte na drátěnou podložku a nechte jej vychladnout zcela. Pokud jste použili kruhovou formu, vyřízněte z korpusu tvar srdce.
  4. V čisté míse ušlehejte tuhou šlehačku. Odstopkujte jahody a nakrájejte je na plátky. Korpus rozkrojte na dva pláty. Spodní plát potřete džemem a poloičním množstvím šlehačky a na šlehačku rozložte polovinu plátků jahod. Zakryjte druhým plátem a celý dort přeneste na talíř.
  5. Vršek dortu potřete za pomoci stěrky zbytkem šlehačky. Zbylé plátky jahod naaranžujte na šlehačku tak, aby se vzájemně překrývaly. Dort ozdobte snítky máty a podávejte.

 

Jahody, čokoláda a šlehačka tvoří nepřekonatelnou kombinaci a tento vynikající desert bude dokonalou tečkou za romantickou večeří ve dvou.

jahodové srdce