1 – 1,20 kg libového bůčku bez kostí
3 větší cibule
1 hlavička česneku
sůl, pepř, kmín
olej
Docela jednoduchá příprava, přesto znamenitá chuť!
Zbojnická roláda z bůčku – recept
Očištěný bůček prořízneme napůl, ale nedokrojíme a tím nám vznikne po rozevření plát masa o větší ploše.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenou cibulí.
Plát masa zarolujeme, pevně ovážeme nití nebo spíchneme kovovými jehlami. Při přípravě rolády dbáme na to, aby navrchu byla mastnější část bůčku.
Na pekáči rozehřejeme olej a roládu ze všech stran opečeme. Potom ji posypeme kmínem, podlijeme vodou (máme-li, pak vývarem), přiklopíme pokličkou a na mírnějším plameni dusíme asi 30 minut.
Bez poklice pak vložíme pekáč do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Během pečení roládu poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.
Po upečení odstraníme z rolády kovové jehly nebo nitě, nakrájíme ji na porce a přelijeme částí šťávy.
Zbojnická roláda z bůčku chutná znamenitě se zelnými knedlíky.
Jako přílohu však můžeme podávat rovněž chlupaté knedlíky, bramborové knedlíky, vařené brambory, dušené zelí, zeleninové saláty.
Dobrou chuť!