2 kg brambor (pro 4 – 5 osob)
4 vejce
1 dl mléka
300 g anglické slaniny
150 g tvrdého sýra
cibule
sůl, pepř
hořčice
tuk
Zapečené brambory s hořčicí a slaninou – recept
Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé oloupejte. Po vychladnutí je nakrájejte na kolečka. Na oleji nebo na sádle osmažte pokrájenou cibuli se slaninou (nakrájenou na kostičky nebo nudličky).
Pekáček vymažte tukem, naskládejte jednu vrstvu brambor, osolte a opepřete a položte na ně osmaženou cibuli se slaninou. Nahoru pokládejte zbytek brambor, které zalijte rozšlehanými vejci s mlékem. Potom brambory potřete hořčicí a dejte asi na 20 minut zapéct do vyhřáté trouby na 180° C.
Před koncem pečení posypejte strouhaným sýrem a nechte zapékat ještě asi 10 minut.
K zapečeným bramborám můžete podat např. kyselou okurku, hlávkový salát aj.
TIP
Zapečené brambory s hořčicí a slaninou je levné a rychlé připravené jídlo, které můžete ochutit ještě různými bylinkami, např. zelenou petrželkou, pažitkou ap. Slaninu můžete jindy obměnit za pikantnější klobásu nebo uzené ap., zkrátka – podle vlastní fantazie.