Žampiónová krémová polévka

1 litr masového vývaru (nebo bujón z kostky)
250 g žampiónů
50 g másla
50 g hladké mouky
mletý bílý pepř, sůl
1 kysaná smetana
petrželka nebo pažitka

Žampiónová krémová polévka – recept

Očištěné a na plátky nakrájené žampióny podusíme na másle. Pak je zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme studeným vývarem. Za stálého promíchávání polévku vaříme, okořeníme podle chuti bílým pepřem a solí.
Hotovou polévku podáváme se smetanou a jemně usekanou petrželkou nebo pažitkou.

TIP

Lahodná žampiónová krémová polévka je díky smetaně výživná. Dáme-li si trochu udušených žampiónů stranou, můžeme jimi pak ještě spolu se smetanou a petrželkou přizdobit hotovou polévku.