S tím, jak se letní teploty pomalu ale jistě blíží ke svému konci se ve většině českých domácností začne zvyšovat spotřeba teplého čaje. Je to naprosto logické, protože kdo by v letních horkých dnech chtěl popíjet horký čaj? Pravděpodobně téměř nikdo. Naopak s přicházející zimou začneme čaji zase znovu přicházet na chuť, ať už ráno ke snídani, nebo kdykoli během dne. Přeci jen má své kouzlo trávit dlouhý zimní večer pod dekou, se svým oblíbeným čajem. Postupem času si asi většina z vás našla svou oblíbenou příchuť, či druh čaje. Ovšem i ten váš oblíbený čaj lze poměrně jednoduše vylepšit pomocí naprosto běžných surovin, které možná máte i doma.
Po vzoru anglických gurmánů
Pokud bychom měli mluvit o nějaké zemi, kde je pití čaje považováno dokonce až za společenskou událost, rozhodně bychom mluvili o Anglii. V této zemi má pití tohoto nápoje opravdu dlouhou tradici a pokud se chcete dozvědět, co nejvíce informací o historii čaje a podobně, rozhodně si promluvte s nějakým obyvatelem této země. Pokud si ale chcete jen trochu vylepšit váš čaj v pohodlí domova, nechte se jen trochu inspirovat.
Čaj s mlékem
Černý čaj s mlékem, to je právě velice oblíbený nápoj v Anglii. Za pomocí mléka se potlačí hořká chuť samotného čaje a stane se z něj jemný a lahodný nápoj. Tento způsob podávání pak často doplňují křehké sušenky. Ačkoli se vám může zdát přidání mléka do čaje zvláštní, věřte, že kdo jednou zkusí, nebude již čaj chtít pít jinak.
Meduňka
Oblíbená bylinka, kterou je radost pěstovat, protože roste v podstatě sama. Do čaje jí můžete přidat v čerstvé, nebo sušené podobě. Díky přidání meduňky váš čaj získá krásné aroma a o kapku lepší chuť. Navíc má meduňka prokazatelně zklidňující účinky na naše tělo. Do čaje si ji tak rozhodně přidejte ve chvíli, kdy se cítíte pod stresem, či máte problémy se spánkem.
Med
Přidat si do čaje med asi nebude pro nikoho velkou novinkou. Pokud ale patříte mezi ty, kteří si do čaje spíše dávají cukr, můžete se nechat inspirovat a cukr občas vyměnit za med. Čaj krásně osladí, a navíc je i pro tělo prospěšný. Co je při nachlazení příjemnějšího než si dát čaj s medem?
Vanilka
Další přísada, která je oblíbená u opravdových milovníků kávy v Anglii. Nejvíce vám doporučujeme použít čerstvou vanilku, která vašemu čaji dodá neuvěřitelnou vůni a dokonalou chuť. Pokud chcete vanilku v čaji vyzkoušet a čerstvou nemáte po ruce, pro jednou klidně zkuste jen vanilkové aroma. Navíc i vanilka působí příznivým způsobem na lidské zdraví. Dokáže uvolnit tělo od stresu, takže čaj s vanilkou bude tím pravým pro dobrý spánek.
Bazalka s jahodou
Pokud chcete být opravdu originální, nebojte se do čaje přidat bazalku i jahody. Je jedno, zda dáte do čaje ovoce čerstvé, nebo mražené. V obou případech vašemu nápoji propůjčí skvělou chuť. Jahody ocení opět i váš organismus, mají dokonce schopnost bojovat proti předčasnému stárnutí a bazalka skvěle posílí jejich účinek.
Rozmarýn
Pokud se bylinek opravdu nebojíte, přidejte si do čaje rozmarýn. Jeho výrazná chuť je oblíbená při přípravě jídel, tak proč trochu neexperimentovat a nepřidat si rozmarýn i do čaje? Tato bylinka má navíc skvělé schopnosti, které dokáží podpořit trávení. Čaji dodá výraznou chuť a nezaměnitelné aroma.