Velikonoční hlavička s kváskem

40 g droždí
1 lžička cukru
asi 3 dl mléka
4 stroužky česneku
350 g vařeného uzeného masa
5 rohlíků z předešlého dne
200 g krupice
špetka pepře, špetka mletého nového koření
2 lžičky majoránky
na špičku nože muškátového květu
2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, tymián, pažitka apod.)
sůl
7 vajec
podle potřeby vývar z uzeného masa na zvlhčení
strouhanku a tuk do pekáčku

Velikonoční hlavička s kváskem – recept

Z rozdrobeného droždí, cukru a 2 lžic mléka umícháme kvásek a necháme ho vzejít. Česnek oloupeme a prolisujeme. Uzené maso a rohlíky nakrájíme na kostičky. Rohlíky-kostičky vsypeme do mísy a zalijeme zbylým mlékem. Když nasáknou, zlehka z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Do mísy s rohlíky přidáme uzené maso, krupici, vzešlý kvásek, česnek, koření a bylinky. Vše osolíme a zalijeme rozšlehanými vejci a zlehka promícháme. Hmotu dle potřeby zvlhčíme vývarem z uzeného masa, nebo naopak zahustíme strouhankou.
Nádivku rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Velikonoční hlavička s kváskem by měla na pekáčku aspoň 30 minut kynout.
Pak ji vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 45 minut dozlatova.