Vánoční cukroví – Ořechové trubičky

350 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
180 g másla (Hery apod.)
1 celé vejce a 1 žloutek
70 g nastrouhaných vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
máslo na namázání trubiček
čokoláda na zdobení

Nápln:
200 g másla
200 g moučkového cukru (i méně)
140 g mletých vlašských ořechů
rum podle chuti

Všechny ingredience zpracujeme a vzniklé těsto pak dáme na 2 – 3 hodiny ztuhnout do lednice.
Na pomoučeném vále těsto vyválíme na plát silný asi 2 mm, nakrájíme obdélníky 4×6 cm (podle velikosti trubiček) , které namotáme na máslem pomazané trubičky. Konce těsta dobře spojíme, aby se nám trubička nerozevřela.
Trubičky položíme na plech vyložený pečicím papírem do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme dozlatova.
Pokud jsme ořechové trubičky dobře namazali, můžeme je z formičky sundávat až za studena.

Trubičky plníme máslovým krémem. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme ml. ořechy a rum.
Konce hotových trubiček namáčíme do čokolády.

TIP

Část trubiček si můžeme dát stranou a naplnit je pařížskou šlehačkou, chutnají skvěle, ale musíme je mít uloženy v lednici a rychle spotřebovat (cca do 2 dnů).