Vánoční cukroví – Babiččiny pracny

250 g hladké mouky
140 g másla
140 g mletý cukr
140 g mleté vlašské ořechy
100 g nastrouhané čokolády na vaření
1 celé vejce
trochu citronové kůry z čerstvého citronu
špetka mleté skořice
špetka mletého nového koření
4 umleté hřebíčky
1 lžička prášku do pečiva

V míse promícháme všechny suroviny a zpracujeme v těsto. To necháme asi hodinu odpočinout.
Těsto pak vtlačíme do nevymazaných formiček, ne doplna, protože těsto ve formičce zvětší svůj objem. Formičky uložíme na plech a pečeme v mírně předehřáté troubě pozvolna. Po upečení a mírném zchladnutí vyklepáváme pracny z formiček

TIP

Upečené pracny můžeme obalit v mletém cukru, můžeme je též např. „postříkat“ čokoládou anebo je lze plnit a spojovat vanilkovým krémem. Při pečení si, vzhledem k tmavé barvě těsta , dáváme pozor, abychom pracny nepřipálily.