Upečte ten nejlepší velikonoční mazanec


Velikonoční mazanec i beránek se vždy podle tradice pečou na bílou sobotu. Na nedělní snídani tak bylo vždy napečeno. Dle tradice by se ve dny předcházející velikonocům, mělo péct každý den. Jedinou výjimku tvoří Velký pátek. V tento den by měl proběhnout půst a ideálně byste neměli nijak pracovat.

Historie mazance

Dle původních tradic nekončila práce hospodyňky upečením mazance. Správně se každá dobrá hospodyňka musela ještě před tím, než se mazanec podával na velikonoční neděli ke snídani, vydat do kostela pro posvěcení. Nejdříve se tedy mazanec upekl, to bylo na bílou sobotu a brzy ráno na velikonoční neděli se s ním vydaly do kostela. Z těchto důvodů se mazanci dříve říkalo svěceník. Název mazanec, tak jak ho známe dnes, vznikl až mnohem později z původního lidového názvu pomazanec.

Mazanec dnes

V dnešní době se již s mazancem do kostela nechodí, ale tradice jeho pečení přetrvává pořád. Troufáme si dokonce tvrdit, že jen tak nezmizí. Pokud si v pečení nejste jisti, nebo vás zkrátka nebaví, můžete dnes mazanec pohodlně koupit v každém hypermarketu, nebo si jej můžete objednat v pekárně. Je ale jisté, že takový mazanec nebude nikdy chutnat tak, jako ten připravený doma. Receptů na toto pečivo je všude velká spousta, některé z nich pocházejí dokonce až z 16. století. Jak už tomu často bývá, recepty se dědí z generace na generaci. Pokud ale ve vaší rodině nemáte žádný osvědčený, zkusíme vám dnes jeden recept na vynikající mazanec doporučit.

Na přípravu receptu budete potřebovat:

  • 1 kostka droždí
  • 100 g cukru krystal
  • 1 PL cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g rozinky
  • 2 PL rumu
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka anýzu
  • 3 žloutky
  • 50 g loupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 150 g másla
  • jedno celé vejce na potření)
  • moučkový cukr na posypání

Základem je dobrý kvásek

Ještě před tím, než se pustíte do přípravy mazance jako takové, je nutné nechat vzejít kvásek. Pro mnoho začátečníků to může být velice složitá práce, ale nebojte, trénink dělá mistra. Začněte tím, že si do misky rozdrtíte jednu kostku droždí, kterou zalijete 200 ml vlažného mléka a přidáte jednu lžičku cukru krystal. Tuto směs pak přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo. Ideálně do blízkosti topení. Pokud ale topení zrovna není zapnuté, nebojte se kvásek uložit pod peřinu. Pak už jen počkejte, dokud kvásek nevzejde, většinou to trvá kolem 15 minut.

Mezi tím, co se tvoří kvásek nezahálejte

Pokud čekáte až vzejde kvásek, můžete se pustit do dalších příprav. Začněte tím, že dáte rozinky do misky a zalijte je rumem. Poté smíchejte prosátou mouku spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením. Do takto připravené směsi přidejte vzešlý kvásek, žloutky, rozinky, dvě třetiny z připravených mandlí, které nasekejte, nakrájené vlašské ořechy a rozpuštěné máslo, které necháte zchladnout do pokojové teploty. Směs můžete míchat ručně, ale práci si můžete velmi značně ušetřit použitím robota.

Kynout nechte dostatečně dlouho

Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplejším místě kynout klidně dvě hodiny. Nebojte se během této doby těsto klidně i třikrát propracovat pomocí vařečky. Díky tomu z těsta totiž uvolníte přebytečný oxid uhličitý, a naopak do něho dostanete čerstvý vzduch, který zlepšuje kynutí.

Pečte nejprve zprudka a pak teplotu snižte

Dobře vykynuté těsto vyklopte z mísy a propracujte. Poté vytvořte dva bochánky, které dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě chvíli kynout. Mezitím si můžete předehřát troubu na 220 °C. Na mazancích můžete pomocí nože vytvořit i malý křížek. Pak už je jen pomažte vajíčkem a posypte zbytkem mandlí a vložte do trouby. Prvních 10 minut pečte takto zprudka a poté nezapomeňte teplotu snížit na 150 °C. Pokud se vám bude zdát, že se mazanec začíná spalovat, přikryjte ho kouskem alobalu. Přibližně za hodinu, by měl být dopečený. Pro kontrolu můžete do jeho středu píchnout špejlí a pokud na ní po jejím vytažením nebudou nalepené drobečky, máte hotovo.

Po upečení potřete máslem

Hned jak vytáhnete mazance z trouby, potřete je rozpuštěným máslem. Poté je dejte na mřížku, aby lehce vychladly. Před tím, než je budete podávat, posypte je moučkovým cukrem. Konzumovat jej můžete jen tak samotný, nebo si ho klidně namazat i máslem.