Strouhaná jablka na zimu + foto postup


Strouhaná jablka na zimu + foto postup

Z přebytku jablek si můžete vytvořit zásobu do štrůdlů, koláčů, buchet, na žemlovky, nákypy a další sladká jídla, do kterých můžete strouhaná sterilovaná jablka (nejen) v zimě potřebovat. Takto připravená jablka mohou i diabetici, protože do nich nepřidáváme žádný cukr.

Strouhaná jablka na zimu – recept

Okrájíme si (zbavíme slupky) libovolné množství jablek…



…ty pak ostrouháváme na hrubém struhadle mimo jadřince (ohryzku) prakticky celé do větší mísy.





Necukrujeme ! A protože jablka pouští šťávu, tak je před vložením do čistých sklenic…



…v dlaních vymačkáme.





Jablka do sklenic „natlačíme“ asi 1 cm pod okraj, sklenici obratíme dnem vzhůru a prsty se snažíme ještě do mísy vytlačit přebytečnou šťávu. Poté sklenici zavíčkujeme a dáme sterilovat při teplotě 85°C asi 20 – 25 minut (podle velikosti sklenic). Sterilovaná strouhaná jablka na zimu vyjmeme, obratíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.






Vymačkanou šťávu z jablek z mísy přecedíme do džbánku či j. nádoby přes sítko, dáme vychladit a máme lahodnou 100 % jablečnou šťávu bez jakýchkoliv konzervantů.