Cuketobramborový knedlík s česnekovou omáčkou a karbanátky + foto

cuketobramborový knedlík

Na knedlík:

3 větší brambory
200 g jemně nastrouhané cukety
1 vejce
hrubá mouka (asi 1 šálek)
sůl …

Na omáčku:

3 lžíce oleje
1 menší cibule
3-4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
6 kuliček celého pepře
špetku muškátového oříšku
citrónová šťáva
sůl

Na karbanátky:

750 g libového mletého bůčku
2 rohlíky
2 vejce
1/2 cibule
3 stroužky česneku
2 lžičky plnotučné hořčice
sůl, pepř, kmín
trochu strouhanky na obalení
olej na smažení

Cuketobramborový knedlík s česnekovou omáčkou a karbanátky

Rozpočet:

3 brambory – 2 Kč

2 cibule – 2 Kč

200 g cuketa – 4 Kč ( možná máme ze zahrádky)

hrubá a hladká mouka – 2 Kč

česnek – 5 Kč

750 g vepřový bůček – 55 Kč

2 rohlíky – 4 Kč

olej – 5 Kč

koření, hořčice, strouhanka – 5 Kč

C e l k e m – 90 Kč

 

Cuketobramborový knedlík s česnekovou omáčkou a karbanátky – recept

Oloupané syrové brambory nastrouháme spolu s oloupanou cuketou, necháme chvíli stát, pak slijeme přebytečnou vodu, přidáme 1 menší vejce, hrubou mouku, trošičku osolíme a vypracujeme těsto. Z něho pak můžeme vytvarovat menší šišky nebo koule, které pak vložíme do vařící osolené vody. Po chvíli knedlíky lehce podebereme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme zvolna asi 10 minut (podle velikosti), poté je vybereme dírkovanou naběračkou. Servírujeme je buďto celé nebo je můžeme nakrájet nití (šišky) na malá kolečka.

Česnekovou omáčku si připravíme tak, že na 2 lžících oleje zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, tu necháme chviličku osmažit, zalijeme studenou vodou – asi 300 ml (nebo vývarem), promícháváme, přidáme koření a necháme zvolna provařit (asi 15 minut). Na zbývajícím oleji osmažíme dozlatova nadrobno pokrájený česnek a vmícháme jej do vařící omáčky, kterou dochutíme pár kapkami citrónové šťávy, případně ještě dosolíme či přidáme mletý muškátový oříšek. Česnekovou omáčku odstavíme, přecedíme přes jemné sítko a zatím ji udržujeme v teple.

Vepřové karbanátky si připravíme z mletého vepřového libovějšího bůčku, ke kterému jsme přidali najemno usekanou 1/2 cibule, prolisovaný česnek, 2 celá vejce, 2 vymačkané rohlíky (předtím namočené ve vlažné vodě nebo v mléce), sůl, pepř, kmín, hořčici a všechno dobře propracujeme. Polévkovou lžící směs nabíráme, rukou vytvarujeme karbanátky, které lehce obalíme v jemně prosáté strouhance a po obou stranách je osmažíme na pánvi v rozpáleném oleji.

Na talíře pak klademe knedlík(y), který přelijeme česnekovou omáčkou a přidáme usmažené karbanátky.
Cuketobramborový knedlík s česnekovou omáčkou a karbanátky chutná výborně , a vůbec není tak náročné jídlo na přípravu, jak může na první dojem působit.

cuketa do karbanátku