Špenátové placky

1 špenátový protlak (mražený)
1 vejce
5 – 6 stroužků česneku
1 větší cibule
2 lžíce mléka
5 lžic hladké mouky
1 velký brambor
sůl, pepř
oregano
trochu strouhaného sýra
trochu kečupu
podle potřeby strouhanku na zahuštění
olej na smažení

Špenátové placky – recept

Špenát necháme rozmrazit a přebytečnou vodu z něj slijeme. Cibuli a česnek nakrájíme hodně nadrobno, brambor nastrouháme na hrubém struhadle. Špenát, cibuli, česnek, brambor, vejce, mléko, mouku a koření smícháme na těsto, které by mělo být husté jako na bramborák. Je-li moc husté, zředíme těsto trochou mléka, když je zase moc řídké, přidáme na zahuštění trochu strouhanky.
Na pánvi si rozpálíme tuk a špenátové placky (asi 5 velkých kousků) smažíme z obou stran. Když je spodní strana placky opečená, otočíme ji a opečenou stranu posypeme strouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Po osmažení i z druhé strany špenátové placky podáváme s vařenými brambory.

TIP

Pro náročnější můžeme na špenátové placky pokládat ještě různé masové směsi, např. restovaná drůbeží játra ap.