balíček špaget (300-400g)
 
200g slaniny nebo tučnějšího uzeného masa
 
100g tvrdého sýra (eidam)
 
kečup
 
2 středně velké cibule
 
2-3 stroužky česneku
 
olej, sůl, oregáno
Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje dle návodu. Slijeme a pořádně propláchneme studenou vodou. Na pánvi se 2-3 lžícemi oleje (olivový je OK) osmahneme zlehka najemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek. Přidáme na kostičky (5x5mm) nakrájenou slaninu a několik minut mícháme a restujeme. Osolíme a okořeníme. Pak vmícháme kečup (300-400ml). Prohřejeme a dle potřeby můžeme přidat trochu vody. Jakmile je omáčka dostatečně prohřátá, přidáme studené špagety a promícháme tak, aby se všechny špagety obarvily omáčkou. Prohřejeme a podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
 
TIP
 
pokud máme dostatek kvalitního olivového oleje, můžeme po slití špagety prolít olejem místo vody – špagety nelepí a jsou teplé a mohou se ihned podávat
 
do vody, ve které špagety vaříme, přidáme kostku bujónu – špagety mají úplně jinou chuť
 
varianta s kečupem je rychlá, ale opravdu dobrou omáčku uděláte z loupaných nakládaných rajčat – k dostání za pár korun v plechovce