4 kuřecí prsíčka
250 g špaget
pórek
200 g žampiónů
1 smetana
1 žervé sýr
4 vejce
sůl, podravka, olej
Špagetový dort – zápekané špagety s kuřecím masem + foto postup – recept
V hrnci uvaříme dle návodu 250g špaget – al dente – na skus – špagety by neměly být moc měkké. Prolijeme je studenou vodou (Italové je prolévají oliovým olejem, ale to bychom se asi nedoplatili) a necháme odkapat. Jejich čas přijde za pár minut…
|
|
|
Omytý pórek nakrájíme na kolečka a dáme do rendlíku (budeme v něm i zapékat) se 2 lžícemi rozpáleného oleje.
|
|
|
Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké nudličky a přidáme k pórku. Osolíme a osmahneme do běla.
|
|
|
200 gramů žampiónů nakrájíme na silnější plátky – tak asi 4-5 kousků z každého žampiónu. Přidáme k masu a promícháme. Přikryjeme na pár minut pokličkou a dusíme na mírném ohni (cca 5minut).
|
|
|
Kelímek smetany (200ml) a 150 gramů žervé dáme do mísy. Přidáme 4 syrová vejce a kávovou lžíci podravky s bylinkami.
|
|
|
Vše důkladně promícháme. Oheň pod rendlíkem vypneme a přimícháme studené špagety. Důležité je důkladně promíchat špagety a maso se zeleninou tak, aby všechny ingredience byly pravidelně rozmístěny po celém rendlíku.
|
|
|
Rozmíchanou směs nalejeme na špagety s masem a opět promícháme. Nakonec uhladíme vařečkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Na 3/4 plynu zapékáme asi 20 minut. Ne o moc déle, jinak nám začnou nudle tmavnout a to není dobré. Uprostřed pečení (po 10 minutách) dort zkontrolujeme a v případě potřeby (nafukování) jej vidličkou párkrát propíchneme.
|
|
|
Vytáhneme z trouby a chvíli počkáme se servírováním – jednak je to horké a také porcování nám půjde lépe (nerozpadá se to).
|
|
Servírujeme jen tak nebo se zeleninovým salátem. Je to velmi chutné hlavní jídlo, u kterého můžeme skvěle improvizovat s ingrediencemi. Jen špagety a ta smetana s vejci by měly zůstat – kvůli soudržnosti. Špagety nám drží tvar „dortu“ lépe než jiné těstoviny.
|
|
TIP dort můžete udělat také v dortové formě – po odepnutí to drží a na stole to vypadá skvěle. Trochu hůře se to ale porcuje :-)