Slovenské pagáčky

80 g droždí
1 lžička krupicového cukru
50 ml vody
400 g polohrubé mouky
250 g škvarků
4 žloutky
200 ml smetany
100 ml bílého vína
sůl
vejce na potření
tuk na vymazání plechu

Slovenské pagáčky – recept

Udělejte si kvásek – droždí rozmíchejte s cukrem, vlažnou vodou a lžící mouky. Kvásek nechte v teple vykynout.
Mouku smíchejte s jemně umletými škvarky, žloutky, smetanou, bílým vínem, špetkou soli a vykynutým kváskem a vypracujte hladké těsto, které na pomoučeném válu třikrát rozválejte a nechte chvilku odpočinout.
Pak těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a skleničkou nebo vykrájovátkem z něj vykrájujte kolečka, ta pak dejte na tukem vymazaný plech a nechte asi 2 hodiny kynout. Poté potřete slovenské pagáčky rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 180° C je pečte asi 15 – 20 minut.

Slovenské pagáčky můžete nabídnout i jako výborné pohoštění k vínku.