Šlehačkový štrůdl

250 ml smetany ke šlehání
350 g hladké mouky
špetka soli
1/4 kostky droždí
jablka
vanilkový cukr
skořice mletá
strouhanka nebo piškotové drobky
1 vejce na potření

Šlehačkový štrůdl – recept

Do větší mísy vlijeme smetanu ke šlehání, rozdrobíme droždí, přidáme prosátou mouku a špetku soli. Promícháme a vypracujeme (nejlépe rukama) hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout.
Těsto si pak rozdělíme na 2 – 3 stejné díly, ty pak na pomoučeném válu rozvalíme na pláty o síle asi 4 mm. Na každý plát pak nastrouháme na hrubém struhadle jablka, posypeme je vanilkovým cukrem a mletou skořicí (tou nemusíme šetřit), a lehce zasypeme jemnou strouhankou nebo rozdrcenými piškoty.
Každý plát pak svineme a konce podstrčíme pod závin. Poté je přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190° C cca 20 minut.
Vychladlý šlehačkový štrůdl pak pocukrujeme a nakrájíme.

TIP

Šlehačkový štrůdl můžeme vylepšit ještě rozinkami namoženými v rumu, nasekanými ořechy či kousky čokolády.