Sekaná z vepřového masa

700 g mletého vepřového masa (plecko, libovější bůček)
3 vejce
2-3 rohlíky namočené v mléce
1 cibule, 3-4 stroužky česneku
sůl, kmín, pepř,hořčice
olej

Maso umeleme, přidáme vejce, vymačkané rohlíky, velmi nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, kmín, pepř, asi 2 lžičky hořčice plnotučné. Všechno důkladně zpracujeme, z masové směsi vytvarujeme šišku, kterou přeneseme na olejem vylitý pekáč. Sekanou ještě na pekáči upravíme znovu do šišky, uhladíme a potřeme rozšlehaným bílkem (postačí ale i studenou vodou), posypeme kmínem, podlijeme trochou studené vody a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut.
Během pečení sekanou podléváme a zároveň poléváme výpekem.

TIP

Sekanou můžeme zabalit též do vepřové bránice. Sekaná si pak zaručeně uchová nejen tvar (nepraskne), ale i šťávu z masa.
Do sekané můžeme též přidat nasekaný libeček, nebo pažitku, chuť sekané můžeme obměnit i dalšími bylinkami podle vlastního výběru. Je velmi chutná za studena s kys. okurkou, teplou ji můžeme podávat s bramborovou kaší, k rajské omáčce aj.