Segedínský guláš s houskovým knedlíkem + foto


Když je chuť na guláš

Guláš je oblíbené jídlo pocházejícího z Maďarska. Dnes je však rozšířený v mnohých zemích a oblíbený je i u nás. Češi (nejen ti) si rádi pochutnávají na klasickém maďarském guláši, ale i bramborovém guláši, václavkovým gulášem (z václavek) a neméně oblíbený je i segedínský guláš.

Původ pojmenování segedínského guláše není jednoznačný.Své jméno si nese buď podle maďarského města Szeged či dle maďarského spisovatele Székelyho, který prý tento guláš připravoval. Chcete ho rodině či hostům naservírovat i vyň Jak na něj

 

Ingredience:

  • 400 gramů vepřové plece                         Segedínský guláš  
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce nepálivé papriky
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 1/4 litru smetany
  • 20 gramů hladké mouky
  • pepř, sůl a kmín dle chuti

Postup:

V hrnci si osmažíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, ve které rozpustíme papriku a po chvíli i na kostky nakrájenou vepřovou plec. Tuto směs osolíme, okořeníme pepřem a kmínem, podlijeme vodou a dusíme cca 30 minut. Mezitím si pokrájíme zelí a 3/4 ho přidáme k dušenému masu a dále dusíme, dokud není zelí i maso měkké. Po změknutí masa dolijeme do hrnce vodu a smetanu rozkvrdlanou s hladkou moukou. Za stálého míchání dále vaříme a ke konci přidáme zbylé nakrájené zelí. Pokud guláš nehoustne, můžeme ještě přidat jíšku (granulovanou či připravenou z mouky a vody).

Segedínský guláš se podává s houskovým, bramborovým či chlupatým knedlíkem. Pochutnáte si na něm i s chlebem.

 

 

Segedínský guláš