1 čínské zelí
1 menší cibule
100 g anglické slaniny
sůl
cukr krystal
ocet
Čínské zelí je vhodné pro krátkodobé tepelné zpracování. Proto jej využijeme jako základ do mnoha salátů. Rychlý a jednoduchý recept je třeba tento…
Čínské zelí rozdělíme na jednotlivé listy a necháme několik desítek minut odmočit ve studené vodě – zelí ze zahrady opustí chrobáci a housenky a zelímu z obchodu se nic nestane. Každý list prohlédneme, očistíme a případně vyřadíme z oběhu. Dáme do mísy okapat…
|
|
|
Okapané zelí nakrájíme na asi 1 cm široké nudličky – můžeme krájet zešikma – tím nakrájené zelí prodloužíme – nebudou tam krátké kousky. Přidáme nadrobno nakrájenou jednu střední nebo menší cibuli – dle chuti.
|
|
|
Zalejeme vroucí vodou (pokud máme rádi slané tak mírně osolenou) a necháme na sporáku asi 3 minuty povařit. Slejeme do síta a propláchneme studenou vodou. Odstavíme a necháme okapat.
|
|
|
Připravíme si nálev – do čtvrtlitrového hrníčku dáme 1 polévkovou lžíci cukru (krystal), půl polévkové lžíce soli a 2 polévkové lžíce octa. Zalijeme studenou vodou a promícháme. Pokud máme jinou chuť – tak experimentujme! Okapané zelí s cibulí dáme do mísy a zalijeme nálevem. Promícháme, trošku upěchujeme – aby bylo zelí namočené – a necháme 1 hodinu uležet.
|
|
|
Anglickou slaninu (na jedno zelí asi 100g) nakrájíme nadrobno (0,5 x 0,5 cm) a na pánvi nasucho osmahneme – asi 5 minut. Můžeme i docela naprudko.
|
|
|
Salát naberememe naběračkou – necháme trochu okapat – a posypeme osmahnutou slaninou.
|
|
|
|