Rychlovka z listového těsta-slaný houbový koláč


Každému se už určitě někdy objevila za dveřmi nečekaná návštěva. Nemáte, ale přichystáno nic, co byste jim zrovna mohli nabídnout a nechcete je jen odbít sušenkami? Pak vždy mějte po ruce jedno, nebo dvě listová těsta pomocí kterého můžete vykouzlit rychlé sladké dezerty, nebo i slané pochoutky. Dnes vám dáme pár typů, ze kterých se můžete inspirovat a již vás nikdy žádná návštěva nezaskočí.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 ks listového těsta
  • 25 g másla
  • 1 ČL oleje
  • 250 g houby
  • 100 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 3 ks vejce
  • 100 g sýru
  • tymián, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: 

Jako první si předehřejte troubu na 200 °C., předejdete tak zbytečnému čekání, než se dostatečně zahřeje. Listové těsto dejte do formy na koláč a vyložte jí až do jejích boků. Pokud bude těsto čouhat ven z formy, nic se neděje, klidně ho tak nechte. Vložte ho přibližně na 5 minut do trouby, trochu chytí barvu a bude se pak lépe péct. Během toho, co bude těsto v troubě, na pánvi osmažte slaninu, houby a česnek. Vypečený tuk ze slaniny slijte bokem a houbovou směs dejte do mísy. K ní pak přimíchejte smetanu, vejce, tymián, sýr, a také muškátový oříšek. Dle vaší chuti pak osolte a opepřete. Vše nalijte na těsto ve formě, troubu uberte na 180 °C a nechte péct přibližně 20 minut.