Každému se už určitě někdy objevila za dveřmi nečekaná návštěva. Nemáte, ale přichystáno nic, co byste jim zrovna mohli nabídnout a nechcete je jen odbít sušenkami? Pak vždy mějte po ruce jedno, nebo dvě listová těsta pomocí kterého můžete vykouzlit rychlé sladké dezerty, nebo i slané pochoutky. Dnes vám dáme pár typů, ze kterých se můžete inspirovat a již vás nikdy žádná návštěva nezaskočí.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks listového těsta
- 25 g másla
- 1 ČL oleje
- 250 g houby
- 100 g slaniny
- 1 stroužek česneku
- 200 ml smetany na šlehání
- 3 ks vejce
- 100 g sýru
- tymián, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Jako první si předehřejte troubu na 200 °C., předejdete tak zbytečnému čekání, než se dostatečně zahřeje. Listové těsto dejte do formy na koláč a vyložte jí až do jejích boků. Pokud bude těsto čouhat ven z formy, nic se neděje, klidně ho tak nechte. Vložte ho přibližně na 5 minut do trouby, trochu chytí barvu a bude se pak lépe péct. Během toho, co bude těsto v troubě, na pánvi osmažte slaninu, houby a česnek. Vypečený tuk ze slaniny slijte bokem a houbovou směs dejte do mísy. K ní pak přimíchejte smetanu, vejce, tymián, sýr, a také muškátový oříšek. Dle vaší chuti pak osolte a opepřete. Vše nalijte na těsto ve formě, troubu uberte na 180 °C a nechte péct přibližně 20 minut.