Rajská omáčka

1 rajský protlak nebo 400 g čerstvých rajčat
80 g hladké mouky
80 g sádla nebo jiného tuku
2 bobkové listy
1 litr hovězího vývaru z kostky
1 cibule
2 plátky citrónu
3 kuličky nového koření a 3 zrnka pepře
sůl, cukr, špetka skořice a tymiánu

Rajská omáčka – recept

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
Přimícháme protlak nebo šťávu z vylisovaných rajčat, zalijeme vývarem nebo jen vodou a rozšleháme. Uvedeme do varu, přidáme citrón, bobk. list, nové koření, pepř, tymián, skořici a za občasného míchání zvolna vaříme nejméně 30 minut.
Provařenou rajskou omáčku dochutíme solí, cukrem, ev. octem. Povaříme a přecedíme přes hustý cedník. Rajská omáčka je hotová. Rajská omáčka se podává s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

TIP

Rajská omáčka se může podávat i k těstovinám