100-150 g dětské krupice
1 vejce
sůl, mléko
Do hrníčku vyklepneme celé vejce. Mírně osolíme a vejce rozmícháme. Postupně přisypáváme krupici a mícháme. Množství krupice je závislé na velikosti vejce a na tuhosti výsledných noků – někdo je má raději tvrdší – tam je množství krupice větší a těsto tužší, někdo je chce nadýchané a měkké – tam je výsledné těsto řidší a můžete jej vylepšit trochou mléka. Těsto nesmí být ale tekuté, musí se udržet na lžíci. Noky tvarujeme lžící – velikost uvařených noků je 2-3 x větší, než syrového těsta na lžíci. Pěkné kulaté noky docílíme nabíráním na větší kávovou lžíci. Noky vhazujeme (sklepáváme o kraj hrnce) do již hotové vroucí polévky a vaříme asi 10 minut.
TIP
do těsta můžeme vmíchat na jemno usekanou petrželku, noky budou pěkně kropenaté
před nabíráním těsta na lžíci si lžíci opláchněte studenou vodou – noky pak nelepí
noky hodně natahují polévku, proto pozor na množství noků – abyste na oběd neměli místo polévky jen noky – v receptu uvedené množstí je na cca 1,5 litru a více polévky