Podzimní grilování má své kouzlo. Nebojte se nechat gril na zahradě do posledních okamžiků


Letní sezona skončila. Mnozí z vás už možná začali uklízet venkovní vybavení, a to včetně zahradního grilu. To je ale předčasné, protože právě podzimní období je pro venkovní přípravu pokrmů na grilu ideální.

V září, říjnu, ba leckdy i v listopadu se stále vyskytují pěkné a slunečné dni, byť samozřejmě teploty už nejsou tak vysoké jako uprostřed léta. Gril však rozhodně i v tomto čase upotřebíte, ba naopak se na něm dají připravit skvělé sezónní specialitky.

Podzimní zelenina

Na zahradní grily se dají na podzim dát nejen klasické suroviny, jako jsou steaky, burgery, potažmo ryby. Co takhle zkusit grilovat něco z vaší zahrádky? Před příchodem zimy se vám na pozemku mohou urodit kupříkladu dýně. Ač to u nás není příliš zvykem, právě dýně na grilu může být skvělým doplňkem k masu. Konkrétně lze zvolit druh hokaido. Tuto dýni stačí zbavit vnitřních semínek, oloupat a nakrájet na drobné plátky. Při samotné přípravě je pak možné ji dochutit nejrůznějším kořením, případně použít nějakou lahodnou marinádu.

Houby a jejich příprava na grilu

Podzim milují houbaři. V tomto čase mají doslova žně. A kromě houbové omáčky, smažených řízků a smaženice si mohou připravit tyto dary země také přímo na ohni. Ať už máte zahradní ohniště s grilem, případně používáte „obyčejný“ plynový gril, vybrané druhy hub se na něm dají připravit vskutku rychle. Pozor si dejte pouze na to, aby nakrájené a očištěné plátky hub nebyly příliš tenké, pak by totiž snadno mohlo dojít k jejich připálení a zkroucení, takže by nevypadaly zrovna vábně. Menší houby dokonce ani nemusíte krájet, pouze je zbavte nožiček.

Pamatujte na to, že houby nesmějí být syrové, ovšem zároveň není radno je na grilu nechávat příliš dlouho. Záleží především na jejich velikosti a stavu, v němž jste je nasbírali.

Zdroj: https://www.avenberg.cz/