1 kg brambor
2 vejce
350 g hladké mouky
sůl
máslo nebo sádlo na potření placků
mouka na posypání válu
Placky z vařených brambor – recept
Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a najemno postrouháme nebo pomeleme.
Přidáme vejce, sůl a postupně zapracováváme mouku.
Vypracujeme vláčné těsto, zformujeme ho do válečků a ty pak pokrájíme na stejné velké kousky, které na pomoučeném válu rozválíme na tenké placky.
Rozválené placky z vařených brambor opečeme na suché pánvi nebo na litinové desce (je součástí vybavení každého sporáku) z obou stran. Velmi pohodlně se budou opékat na grilovací plotně Gli – zdravé vaření.
Ještě teplé je potřeme máslem nebo sádlem a podáváme jako samostatné jídlo např. s podmáslím, kefírem apod.
TIP
Placky z vařených brambor jsou vhodné jako příloha k masu, lze je také plnit slanými i sladkými náplněmi.