Křížaly – zdravá pochoutka

Křížaly se sice považují za typicky vánoční pamlsek, ale pochutnat si na nich můžete kdykoliv. Jedná se o zdravou pochoutku, zejména i proto, že po usušení si ovoce ponechává svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů.

Jablka

Křížaly – zdravá pochoutka – recept

Jablka se slupkou omyjte, rozpulte je, vykrojte z nich jádřinec a stopku. Pak je nakrájejte na několika milimetrové plátky nebo půlměsíčky, podle toho, zda chcete dosáhnout křehkých tenkých plátků, nebo naopak tlustších šťavnatých.
Nejjednodušší variantou, jak usušit ovoce, je rozprostřít ho na plech na pečicí papír. Právě díky pečicímu papíru jablka po usušení snadno odloupnete. Bez něj by se ovoce přilepilo k plechu a odstraňovali byste mnoho zaschlých zbytků. Plech s vyskládaným ovocem umístěte na slunce nebo nad radiátor, doba usušení závisí na tloušťce plátků (obvykle trvá dva – tři dny).
Další variantou výroby křížal je použití trouby. Nechte ji při sušení otevřenou a ovoce neustále kontrolujte. Teplota by se v troubě neměla vyšplhat nad 80 °C. Sice se jedná o nejrychlejší způsob, jak vyrobit z jablek křížaly, bohužel se ale plátky rychle přesuší a výsledek nechutná tak dobře, jako při klasickém sušení.

Křížaly vydrží v suchu (např. ve skleněných dózách) i dva roky. Pokud je zkonzumujete během krátké doby, skladujte je nejlépe v propíchaném papírovém sáčku.